. Ma Zita napja van.
Egyeztetés Fidesz-módra – Gyűlölködés nélkül tényleg nem megy?
2011-10-28 13:51:06
Egyeztetés Fidesz-módra – Gyűlölködés nélkül tényleg nem megy?

Egyeztetés Fidesz-módra – Gyűlölködés nélkül tényleg nem megy?

Egyeztetés Fidesz-módra – Gyűlölködés nélkül tényleg nem megy?

 

Nyílt levél dr. Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkárhoz.

 

Tisztelt Helyettes Államtitkár Úr!

 

Megdöbbenve olvastam pökhendi, igaztalan és kioktató sorait, amelyet a budaörsi Illyés Gimnázium kollektívájához intézett. Mi is hát e középiskolai tanárok borzalmas bűne, amivel kiérdemelték ezt az elfogadhatatlan stílusú levelet?

 

Állásfoglalást mertek közreadni a készülő köznevelési törvény tervezetével kapcsolatban, egyúttal kiáltványuk aláírására biztatták tanártársaikat országszerte. Szeretnék, ha elhalasztanák a törvény parlamenti elfogadását, illetve nemzeti oktatási kerekasztalt hoznának létre, ahol tisztességes egyeztetések során alakulna ki a legjobb megoldás.

 

Helyettes államtitkár úr egyszerűen nem érti, és nem érzi át, hogy mi mozgatja ezeket a tanárokat. Kétségbe vannak esve, mert látják, hogy az új, tervezett szabályozás tönkreteszi mindazt, amit hosszú évek alatt felépítettek.


Az értelmetlen egyenlősdi, az autonómiák eltiprása, az alkotó értelmiségiek alkalmazottá minősítése, a finanszírozás előre látható csökkenése, mind-mind azt vetítik előre, hogy az ország egyik legjobb középiskolája képtelen lesz megőrizni azt az oktatási színvonalat, amit eddig nyújtott. Szakmájuknak, önbecsülésüknek, értelmiségi létüknek tartoznak hát annyival, hogy felemeljék a szavukat, ha azt látják, veszélybe kerülhet az egész közoktatás.

 

Az Ön levele ezzel szemben mintapéldánya annak, hogyan fogalmaz az, aki lenézi, hozzá nem értőként kívánja beállítani vitapartnerét, illetve aki kizárólag saját magát tartja minden tudás birtokosának.

 

Hosszan példálózhatnék leveléből, amelynek már a címe is súlyos sértés: „Hamis állításoktól hemzseg a budaörsi igazgató levele.” Vagyis ez az igazgató egy olyan ostoba és szakmájához nem értő ember, aki képes a világ elé állni hamis állítások tömegével. Természetesen helyettes államtitkár úr levele adós marad a bizonyítással, mit is állított hamisan a budaörsi igazgató.


De hát már az is csúsztatás, hogy ő maga, az igazgató állna a kiáltvány mögött, hiszen egy autonóm kollektíva tagjainak 90 százaléka írta alá az állásfoglalást. Bár Ön szerint egyszerűen arról van szó, hogy az „érthető aggodalmakat, igazgatói beosztása és tantestülete, mint szakmai pajzs mögé bújva további alaptalan hisztériakeltésre, politikai agitációra használja ki.”


Gondolom, az is a megsemmisítőnek szánt érvek egyike, hogy az igazgató „egy országosan háromezres tagságú szakszervezeti formáció budaörsi vezetője.” Az Ön logikája alapján egy ilyen pici szakszervezetnek nem is lehetne igaza, hiszen az igazság a létszámtól függ, úgy körülbelül kétharmadnál kezdődik. Mellesleg az igazgató semmiféle szakszervezetnek nem vezetője. De hát mit számít egy ilyen apró valótlanság, amikor éppen meg kell semmisíteni erkölcsileg egy „hamis állításoktól hemzsegő” levél feltételezett értelmi szerzőjét.

 

Ugye, fel sem merül, hogy a tanári kollektíva őszinte, szakmai kritikát fogalmazott meg az Önök tervezetéről. Ön szerint természetesen nem is a tervezetet elemezték, nem abból vonták le következtetéseiket, hanem „tévhitekből, félinformációkból, sajtókampányokból táplálkozó” értesülésekre alapoztak.


Hosszan elemezhetném még válaszát, de nem látom értelmét. Hisz milyen párbeszéd lehet közöttünk, ha Ön úgy véli, a pedagógusok, és azok érdekvédelmi szervezetei elhallgatják, sőt „érthetetlen módon” ellenzik azt a törekvést, hogy a kormány a pedagógus „fizetések drasztikus emelésére” készül.


Ön sem gondolhatja komolyan, hogy van ma Magyarországon olyan társadalmi csoport, amely elhiszi, hogy az elkövetkező hónapok és évek arról fognak szólni, hogy az ő fizetésüket „drasztikusan emelik”.


Azok a budaörsi tanárok, akik a függetlenséghez és az autonómiához szoktak hozzá, igenis a realitások talaján állnak, ezt támasztják alá országosan is kiemelkedő eredményeik, s éppen ezért próbálkoznak heroikus küzdelemben megállítani az Önök értelmetlen átalakítási törekvéseit, amelyeket egyetlen komolyan vehető szakmai csoport és érdekvédelmi szervezet sem támogat.


Ezért helyettes államtitkár úr is jobban tenné, ha a lenézés, a fölényeskedés, a megalázás helyett, inkább komolyan venné a tanári kollektívák segélykiáltásait, és még azelőtt, hogy végzetes károkat okoznának a közoktatás jelenlegi struktúrájában, Ön is segédkezne abban, hogy ez az elhibázott koncepció ne kapjon zöld utat a parlamentben.

 

Még mielőtt engem is bélyegekkel látna el, tájékoztatom, hogy a minap egy hosszas riportot hallgattam két konzervatív polgármesterrel, akik a vonatkozó változtatásokkal kapcsolatban a fentieknél is jóval élesebben fogalmaztak.

 

A felelős és autonóm budaörsi tantestületek nagy tisztelőjeként üdvözli Önt:

Wittinghoff Tamás

Budaörs város polgármestere 

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Kopcsik István
Ez egy nagyon határozott és tényszerű levél! Jó lenne,ha egyre több polgármester lépne föl a jól működő iskolájának megvédéséért! Ha fenntartó,szülő,tanár és diák képes együtt mozdulni, akkor csak győzni lehet!!!
2011-10-29 21:27:12
Takács Imre
Nagyszerű, hogy van egy olyan gondolkodó tantestület, akit érdekel a hivatása, és túllépve saját érdekein képes a gyermeink jóvőjét alapvetően meghatározó kérdésekről véleményt mondani. Ezt csak fokozza a polgármester levele, aki támogatja ezt a kiváló csapatot. Nincsennek egyedül! Sokan gondoljuk hasonlóan! Gratulálok!
2011-10-30 19:01:56
Pite
Na ja, van akiknek jut egy ilyen klassz "pógi", van, akiké meg a börtönben ül. Gratulálok a budaörsieknek és egyben irigylem öket:)
2011-11-06 08:17:35

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>